Η Μέθοδος Στεβάνοβιτς

Παραδοσιακές Τεχνικές, Νέα Παιδαγωγική

Ο Βλαντύ Στεβάνοβιτς διδάχτηκε από τρεις κατά σειρά Δασκάλους. Αφού αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στο έργο αυτό, ενσωμάτωσε τις παραδοσιακές αυτές τεχνικές σε μια συνεκτική μέθοδο προσαρμοσμένη στον τρόπο ζωής του Δυτικού.

Μια Συμπαγής Διδασκαλία
Οι παραδοσιακές ενεργειακές τεχνικές της Ασίας προσφέρονται μέσω μιας μεθόδου προοδευτικής διδασκαλίας που χαρακτηρίζεται από τη σαφήνεια και την ακρίβεια. Δίνεται έμφαση στο οικουμενικό πνεύμα τους και όχι στα ιδιαίτερα στοιχεία τους που συνδέονται με τους πολιτισμούς της Άπω Ανατολής.

Η διδασκαλία θέτει στο περιθώριο κάθε πολιτισμική ή θρησκευτική αναφορά και απορρίπτει εντελώς την ανταγωνιστική ή επιδεικτική συμπεριφορά.

Η μέθοδος στηρίζεται στην προσπάθεια των μαθητών να βρουν οι ίδιοι το Κι στο εσωτερικό του σώματός τους, που τους επιτρέπει να δρουν με βάση αυτά που ανακαλύπτουν. Αξιοποιούνται όλοι οι πόροι που κάθε άτομο έχει στη διάθεσή του: η νόηση, η λογική, η ευαισθησία, το σθένος, η φαντασία, το χιούμορ, η αναπνοή, η μυική άσκηση, η σωματική μνήμη. Επιπλέον, χρησιμοποιούμε ήχους* που έχουν πλούσιο φορτίο σε Τσι για να διευκολύνουμε την εκμάθηση και την ανακάλυψη του Ταντιέν.*
* Ευρήματα του Βλαντύ Στεβάνοβιτς από τη διά βίου έρευνά του
* Το κέντρο της ζωικής ενέργειας, το λεγόμενο και Χάρα ή Νταν τιάν.

«Δεν επινόησα τίποτε. Απλώς διδάσκω αυτά που έμαθα κι εγώ. Οι τεχνικές αυτές έχουν παραμείνει αναλλοίωτες εδώ κι αιώνες, και δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουν. Αυτό που έχω προσθέσει εγώ είναι στον τρόπος με τον οποίο μπορεί κανείς να τις παρουσιάσει, χωρισμένες σε σειρές κινήσεων, ώστε οι μαθητές μου να τις αφομοιώνουν ταχύτερα.» Βλαντύ Στεβάνοβιτς

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s