Η κληρονομιά των Δασκάλων

Ο Βλαντύ Στεβάνοβιτς, ο ιδρυτής της Σχολής, συστηνόταν ανέκαθεν ως ένας κρίκος της αλυσίδας.

«Μοναδική μου πρόθεση είναι πάντα να μεταδώσω. Να ξεπληρώσω την οφειλή μου στους Δασκάλους μου που κόπιασαν τόσο για να διδάξουν εμένα. Και δεν με δίδαξαν μόνο τεχνικές. Με βοήθησαν επίσης να κατανοήσω κάτι που βρίσκεται πέρα από τις τεχνικές και πέρα από την τέχνη: την ίδια τη Ζωή. Μου έδειξαν ένα δρόμο που οδηγεί στην επικοινωνία με κάθετι ζωντανό, ένα δρόμο που συνειδητά αφομοιώνει αυτή την απέραντη ροπή προς τη χαρά. Με άλλα λόγια, τον Δρόμο της Ζωής.»– Το 1939, σε ηλικία 14 ετών, γνώρισε στο Βελιγράδι τον πρώτο του Δάσκαλο, που μέσα σε κρίσιμα χρόνια του μετέδωσε βάσεις οι οποίες ξεπερνούσαν την επίγνωση του εφήβου Σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ο Στεβάνοβις αυτόν εννοούσε όταν έλεγε “ο Δάσκαλός μου”. Αργότερα καλλιέργησε αυτά τα ινδικής προέλευσης εργαλεία που αφομοίωσε σε εκείνη την περίοδο μύησης και τα εφάρμοσε σε τεχνικές όπως:

 • Τεχνικές Στάσης Σώματος
 • Αναζήτηση “Κέντρου”
 • Τεχνικές Αναπνοής
 • Φωνητικές Τεχνικές Ενέργειας
 • Εργασία σχετικά με τη Βούληση και την Πρόθεση στη Χρήση της Ενέργειας

– Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 ο Βλαντύ γνώρισε στο Παρίσε το δεύτερο Δάσκαλό του, που τον μύησε σε τεχνικές βασισμένες στην ιαπωνική φιλοσοφία του Ζεν.

 • Τεχνικές Στάσης Σώματος και Διαλογισμός
 • Θεραπευτικές, Ενεργειακής Τεχνικές
 • Εργασία σχετικά με τη Βούληση και την Πρόθεση

Την ίδια εποχή καταγινόταν επιμελώς με τις πολεμικές τέχνες (Καράτε, Κουνγκ Φου) και επιχειρούσε να ενσωματώσει στις πρακτικές αυτές τις ενεργειακές τεχνικές που είχε μάθει από τους δύο Δασκάλους του.

– Tη δεκαετία του 1970s, ο Βλαντύ μυήθηκε στο Τάι Τσι Τσουάν από τον Δάσκαλο Κούο Τσι στις Βρυξέλες.

 • Τάι Τσι Τσουάν
 • Κι Γκονγκ
 • Τεχνικές διαχείρισης του Τσι κατά την κίνηση
Βλαντύ Στεβάνοβιτς 1925-2005
– Το 1988, συνδυάζοντας τις διδασκαλίες που έλαβε από τους Δασκάλους του, ο Βλαντύ ίδρυσε τη Διεθνή Σχολή του Εσωτερικού Δρόμου. Έτρεφε ανέκαθεν ευγνωμοσύνη και σεβασμό προς τους Δασκάλους του και προς τα όσα τον δίδαξαν. Για το λόγο αυτό δεν κοινοποίησε ποτέ τα ονόματά τους. Θα ήταν προδοσία της απόλυτης εμπιστοσύνης προς τη γνησιότητα των διδαχών.«Οι Παλαιοί Δάσκαλοι παρέδιδαν μηνύματα σε μια γλώσσα που δεν αλλοιώθηκε με το πέρασμα των αιώνων και των πολιτισμών. Είναι η γλώσσα του σώματος. Η στάση, οι συμπεριφορές και οι κινήσεις τις οποίες μετέδιδαν περιέχουν το γενετικό κώδικα της Γνώσης τους. Και είναι προσιτός και σ’ εμάς. Βλαντύ Στεβάνοβιτς, «Ο Δρόμος της Ενέργειας» Dangles Publisher

– Ο Βλαντύ Στεβάνοβιτς έγραψε πολυάριθμα βιβλία που έχουν μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες. Στα ελληνικά κυκλοφορεί Ο Εξερευνητής του Εσωτερικού Κόσμου, εκδ. ΑΩ.

Σήμερα
Ο Βλαντύ επέλεξε πέντε παλαιούς μαθητές και τους ανέθεσε το ρόλο του Εκπαιδευτή: τη Michèle Stévanovitch, τον Pierre Boogaerts, τη Nicole Bernard, τον Fabien Bastin και την Karine Taymans.Αυτοί τώρα έχουν την ευθύνη της επιμόρφωσης όλων των Εκπαιδευτών της Σχολής.- Το 1995 ο Βλαντύ αναγνώρισε στο πρόσωπο του Pierre Boogaerts την ιδιότητα Δασκάλου.

– Το 2000 ο Βλαντύ ονόμασε επόμενο κρίκο τη Μισέλ Στεβάνοβιτς και το 2005 την όρισε θεματοφύλακα του Δρόμου, «Ντο Σου«. Αυτή, πλέον, είναι που κάποια μέρα θα ορίσει τον επόμενο κρίκο της αλυσίδας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s